Biroul de Promovare şi Cooperare Economică

Îndrumarul de afaceri

ÎNDRUMARUL DE AFACERI

REGATUL ARABIEI SAUDITE

 

Localizare

Regatul Arabiei Saudite este localizat în Orientul Mijlociu şi acoperă o suprafaţă de 2.240.000 kmp. Se învecinează la vest cu Marea Roşie, la est cu Golful Persic, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Omanul, la nord cu Iordania, Irakul şi Kuweitul şi la sud cu Republica Yemen.

Arabia Saudită acoperă 80% din Peninsula Arabă aflată la intersecţia a trei continente: Asia, Africa şi Europa.

 

Geografie şi climă

Un lanţ muntos se întinde paralel cu coasta Mării Roşii şi pe masură ce înaintează spre sud altitudinea este mai mare, cel mai înalt vârf atingând 2750 m în Asir. Platoul Najd începe de lângă lanţul muntos extinzându-se spre est, spre Golful Persic. Regiunea din sud-estul Najdului acoperă legendarul deşert Empty Quarter (Rub-al Khali). Arabia Saudită are o climă caldă şi uscată. Totusi, în regiunea de coastă atmosfera este fierbinte şi umedă în timpul verii şi moderată în timpul iernii cu ploi ocazionale din noiembrie până în februarie. Zona centrală este caldă aproape tot timpul anului cu temperaturi atingând 45-50 ºC în timpul verii.

Populaţia

Conform ultimelor estimari din iulie 2015, populatia în Regat numără 27,752,316 persoane din care aproximativ 8.000.000 straini rezidenti în Arabia Saudită. Societatea saudită este tradiţională combinând virtuţiile vieţii de beduin cu aptitudini pentru comerţ şi un devotament exacerbat pentru principiile islamului.

Riad, capitala ţării, este cel mai mare oraş având o populaţie de cca. 5 milioane locuitori. Jeddah, cel mai mare centru economic al Regatului functioneaza ca poartă pentru rutele aeriene, navale şi terestre, cu o populatie de cca. 3,6 milioane iar celelalte oraşe importante printre care Mecca (1,7), Medina (1,3), Dammam (1,3), Taif (0,7), Buraydah (0,6), Tabuk (0,5), Khamis Mushait (0,4), Hofuf (0,3).

Limba oficială

Limba oficială a Arabiei Saudite  este araba, fiind si una dintre cele mai raspandite limbi in lume. Engleza este de asemenea utilizata, mai ales în derularea afacerilor.

Religia

Arabia Saudită este locul de naştere al islamului, care pe langă iudaism şi crestinism este una dintre cele mai răspândite religii monoteiste. Coranul este cartea sfantă a islamului avand cinci principii de bază:

1. Declaraţia de credinţă denumită ,,Shahada” prin care se mărturiseşte că ,,Nu există alt Dumnezeu în-afara de Dumnezeu, iar Mohamed este mesagerul Său”;

2. Rugăciunile – orice musulman trebuie să facă cinci rugăciuni zilnice cu faţa spre Mecca;

3. Zakatul – este o formă de caritate care se plăteşte celor nevoiaşi şi se poate estima la o sumă între 0,5% şi 2,5% din capitalului fiecarui musulman.

4. Postul – în fiecare an, musulmanii ţin post în luna Ramadan de la răsăritul soarelui până la apus, abţinându-se de la mâncare, băutură, țigări şi relaţii conjugale;

5. Pelerinajul – este o călătorie anuală la cele două oraşe sfinte Mecca şi Medina. Pelerinajul este obligatoriu cel puţin o dată în viaţa unui musulman apt financiar şi fizic. În fiecare an mai mult de două milioane de pelerini îşi îndeplinesc ritualurile cuvenite, cifra fiind intr-o permanenta crestere. Pelerinajul asigura veniturile din turism ale Arabiei Saudite.

Sistemul judiciar

Sistemul judiciar al Regatului se bazează pe legea islamică (Sharia) şi pe legile emise prin decret. Sharia este preluată din interpretarile Coranului, iar legile decretate sunt emise pentru a reglementa afacerile comerciale şi industriale.

Guvernul

Arabia Saudită este o monarhie ereditara arabă şi islamică. Regele Salman Bin Abdul Aziz Al Saud este şi prim-ministru, supervizând activitatea ministerelor şi a diferitelor departamente de stat. In cumulul de functii ale regelui intra si cea de „Protector al celor doua Sfinte Moschei Mecca si Medina”. Prinţul Moştenitor, Mohammad bin Nayef bin AbdulAziz al Saud este prim vice-prim ministru si ministru al Internelor iar vice-prințul moștenitor Mohammad bin Salman bin Abdulaziz al Saud este și ministru al apărării.

Ministrii sunt numiţi de rege şi sunt răspunzători pentru implementarea politicilor guvernamentale delegate ministerelor respective. Consiliul de Miniştri, condus de rege, este responsabil pentru elaborarea şi supravegherea implementării afacerilor interne, externe, economice, financiare, sociale, educaţionale, de apărare şi alte afaceri de stat.

În 1992, fostul rege Fahd bin Abdulaziz al Saud a introdus Consiliul Consultativ (Majlis as-Shura or Shura Council) şi sistemul provinciilor pentru a îmbunătăţi legea de baza a sistemului de guvernământ. Conceptul de consultare al cetăţenilor cu experienţă şi bine pregatiţi este adânc înrădăcinat în islam.

Consiliul este alcătuit din preşedinte (Abdullah ibn Muhammad Al ash-Sheikh) şi 180 de membri desemnaţi de rege pentru un mandat de patru ani, reînnoibil, iar responsabilităţile acestuia include discutarea reglemetărilor, problemelor interne şi externe şi alte afaceri de interes public. Rapoartele şi recomandările Consiliului sunt înaintate direct regelui. In 2013, pentru prima data in istoria tarii in Consiliu au fost admise si femei (30) care se preocupa in principal de armonizarea culturii traditionale a statului saudit cu nevoia regatului de modernizare si adaptare la o societate din ce in ce mai tanara.

Pentru a creşte eficienţa administraţiei şi pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării, regele Fahd din Abulaziz al Saud a promulgat noi legi pentru sistemul provinciilor prin care regatul a fost împărţit în 13 provincii denumite guvernorate, fiecare având propriile fonduri şi fiind conduse de câte un guvernator sau emir. Emirul unei provincii este un administrator şef care supervizează toate problemele guvernoratului.

 

Steagul

Inscripţia este o spadă poziţionată sub mesajul ,,Nu este alt Dumnezeu în afara de Dumnezeu, iar Mohamed este mesagerul Său” în limba arabă, totul pe un fond verde smarald.

 

Emblema oficială

Un palmier la rădăcina căruia se intersectează doua sabii arabe. Palmierul reprezintă vitalitate şi prosperitate, iar cele două săbii simbolizează justiţie şi credinţa adânc înrădăcinată.

Moneda

Rialul saudit (SR) este moneda Regatului Arabiei Saudite şi este divizat în o sută de halale.

Denominarea monedei saudite este următoarea:

* Bancnote: 1,5,10,20,50,100,200 şi 500 riali;

* Monede: 5,10,25,50 şi 100 halale.

Începand cu iulie 1986, paritatea rialului saudit faţă de USD a fost stabilită la un curs de schimb fix de 3,75 SR = 1 USD. Urmare politicii Consiliului de Cooperare al Golfului de creare a Uniunii Monetare, rialul saudit este raportat la USD.

Reglemetări consulare

Toţi românii care vizitează Regatul trebuie să obţină viză de intrare de la ambasada Arabiei Saudite din România. Vizele de ieşire sunt visa ,,exit” sau ,,re-entry” şi sunt obligatorii pentru orice persoană care are permis de rezidenţă. Vizele de ieşire sunt emise de departamentul de paşapoarte din Regat la cererea sponsorului saudit sau a angajatorului.

Separat de viza pentru pelerinaj, există trei tipuri de viză de intrare emise de ambasadele saudite sau consulate după cum urmează:

A. viza pentru o scurtă vizită de afaceri

 

Va informam ca, in vederea crearii unui mediu de afaceri atractiv pentru companiile straine si in scopul atragerii de investitori straini in Regatul Arabiei Saudite, autoritatile saudite au luat decizia eliminarii necesitatii aprobarii invitatiilor formulate de companiile saudite pentru diversi oameni de afaceri straini de catre Camera de Comert si Industrie, aspect valabil numai pentru solicitari de viza de intrare in regat in scop de afaceri, insa pentru eliminarea oricaror neplaceri este recomandat solicitarea vizei in baza unei invitații avizate de Camera deComert.

Pentru securizarea granitelor statului si efectuarea unui mai bun control asupra fenomenului imigrationist, statul saudit a solicitat ca toate vizele, inclusiv cele de afaceri sa fie vizate de Ministerul de Afaceri saudit, iar in cazul vizelor de afaceri si de Ministerele Comertului si Internelor, procedura care poate ingreuna sau prelungi durata de obtinere a vizelor.

De asemenea, exista posibilitatea ca reglementarea cu privire la emiterea invitatiei fara aprobarea Camerei de Comert si Industrie sa nu fie cunoscuta la nivelul misiunilor diplomatice.

Pentru obtinerea vizei trebuie ataşate şi următoarele acte:

* formularul de aplicare a vizei (poate fi obţinut de la ambasada Arabiei Saudite din România) completat corespunzator;

* paşaportul valabil pentru încă şase luni de la data completării formularului pentru obţinerea vizei;

* o fotografie;

* o scrisoare de la compania română la care lucrează aplicantul;

* invitatie din partea companiei saudite;

* un ordin de plată către ambasada Arabiei Saudite din România;

* o copie a cardului de identitate;

* un plic auto-adresat timbrat şi completat cu toate datele poştale.

B. viza pentru angajaţi

Pentru obţinerea vizei de intrare pentru angajaţi trebuie ataşate următoarele acte:

* formularul de aplicare a vizei (poate fi obţinut de la ambasada Arabiei Saudite din România) completat corespunzător;

* paşaportul valabil pentru încă şase luni de la data completării formularului pentru obţinerea vizei;

* două fotografii;

* o scrisoare de la angajatorul saudit indicând numărul şi data vizei anagajatului;

* o copie a contractului semnat;

* o copie tradusă, legalizată de Misiunea culturală a Arabiei Saudite a diplomelor

universitare;

* o copie a diplomelor tehnice, profesionale sau academice ale aplicantului legalizate de autoritatea în drept din România;

* o scrisoare de clarificare dacă aplicantul a mai lucrat în Regat;

* un ordin de plată către ambasada Arabiei Saudite din România;

* un formular medical complet (se poate obţine de la ambasada Arabiei Saudite în România).

 

Marketing şi strategii de vanzare

Exista foarte multe perspective pentru companiile straine care vor sa-si exporte produsele pe piata saudita. Oricum, printre numeroasele proceduri de marketing şi tehnici de vanzare care au fost utilizate pentru dezvoltarea şi mentinerea relatiilor de afaceri pe termen lung, se numara:

• Piata saudita trebuie sa fie permanent revizuita pentru ca produsele sa se adapteze;

• Exportatorii trebuie sa asigure un flux de marfuri la specificatiile, termenele, destinatiile şi preturile convenite;

• Orice modificare de pret trebuie sa fie evitata;

• Contactele exportatorilor cu importatorii din Arabia Saudita trebuie sa fie directe

şi în mod periodic;

• Liniile de productie trebuie sa fie introduse pe piata saudita oriunde este posibil pentru a satisface pe cat posibil intreaga cerere şi a beneficia de stimulentele şi reducerile de pret;

• Exportatorilor li se cere sa verifice cu importatorii sauditi sau cu Saudi Arabian Standard Organization standardele saudite prin care li se permit sa-si exporte produsele în Regat;

• Exportatorii trebuie sa-si prezinte produsele în mod periodic în principalele centre comerciale din Regat. Permisele necesare sunt obtinute prin inaintarea de cereri scrise sau contacte directe la Ministerul Comertului, Departamentul de Expozitii.

• Trebuie sa se faca eforturi pentru a imbunatati modul de prezentare al marfurilor exportate prin ambalaje atractive;

• Produsele care sunt exportate trebuie sa prezinte etichetele corespunzatoare atat în limba engleza, cat şi în araba. Incepand cu anul 2015, printr-o directiva a Saudi Food and Drug Authority, produsele alimentare trebuie sa aiba obligatoriu textul in araba inclus in eticheta originala a produsului, fara a se mai accepta cele de natura stickerelor, decat daca stickerele nu pot fi dezlipite de pe ambalaj;

• In cazul masinilor şi echipamentelor, serviciile post-vanzare, incluzand perioada

de garantie, intretinere şi furnizarea de piese de schimb, trebuie sa fie eficiente

şi prompte.

Reglementari pentru companii

Definirea şi operarea firmelor şi companiilor sunt reglementate prin “Legea companiilor” promulgata prin Decretul Regal nr. M/6 din 1965. Decretele Regale nr. M/5 din 1967 şi M/23 din 1982 si unele modificari ulterioare au corectat reglementarile referitoare la companii. Prin articolul nr. 1 din aceasta lege, o companie se defineste ca un contract intre doua sau mai multe presoane care isi propun sa participe la o intreprindere care are ca scop profitul şi respectiv impartirea profiturilor şi pierderilor rezultate din astfel de asociere.

1. Tipuri de companii:

a) Companii cu raspundere limitata ( cu capital integral saudit, strain sau mixt )

-minim doi actionari;

-capital minim: 500.000 SR (cca. 134.000USD);

-nu poate iesi cu vanzarea de actiuni pentru majorarea de capital;

-poate fi transformata in SA cu aprobarea Ministerului Comertului

b) Societati pe actiuni (inchise sau publice)

-minim 5 actionari;

-capital minim: 2.000.000 SR (cca. 540.000USD) sau 10.000.000 SR (cca.

1.100.000 USD) in cazul celor deschise;

c) Filiale ale companiilor straine (temporare sau permanente)

-filialele temporare sunt permise numai in pentru derularea unor proiecte;

-capital minim 500.000 SR (cca. 134.000 USD), nefiind necesar un capital minim pentru filialele temporare.

d) Oficii de reprezentare sau Oficii tehnice si stiintifice

-au ca obiect derularea de cercetari de piata, tehnici si proceduri de vanzare pentru distribuitorii si agentii de vanzari ai produselor companiei respective;

-nu se pot implica in activitati generatoare de venituri directe.

2. Fara a prejudicia companiile recunoscute de legea islamica “Sharia”, orice companie care nu are formele legale descrise la articolul nr.2 ale “Legii companiilor” este nula şi neavenita.

3. Contributiile partenerilor pot consta intr-o anumita suma de bani (contributie în cash) sau în active (contributie în natura). De asemenea, poate consta în servicii cu exceptia cazului cand prevederile cuprinse în “Reglementarile companiilor” nu stipuleaza altfel, dar nu se pot prezenta sub forma reputatiei sau influentei unui partener;

4. Fiecare partener va fi considerat ca debitor al companiei pentru contributia pe care a promis ca o va prezenta. Daca în caz contrar, nu-si respecta  angajamentul la data stabilita, el va raspunde pentru orice prejudiciu ce decurge din aceasta intarziere;

5. In cazul unei societati mixte, va trebui inregistrat un memorandum de asociere al companiei sau orice amendament ce va fi inregistrat în prezenta unui notar. în caz contrar, acest memorandum sau amendament nu este valabil fata de un tert.

6. Cu exceptia societatilor mixte, orice companie infiintata în conditiile de mai sus va avea sediul central în Regat.

Recentele modificari intervenite in legislatia saudita elimina necesitatea unui sponsor saudit pentru firma straina, iar cetatenii straini pot detine un capital de pana la 100% in cadrul unei companii in Arabia Saudita, insa sistemul de taxare aplicat determină investitorii străini să apeleze in continuare la un partener saudit.

Saudi Arabia General Investment Authority (SAGIA), este autoritatea care reglementeaza investitiile straine, precum si cele legate de procedurile de licentiere a investitorilor straini.

Sistemul de taxe

Arabia saudita are un sistem foarte liberal de taxare; nu exista decat o serie de taxe care se platesc de catre un individ sau o companie şi aceastea la un nivel foarte scazut. Astfel:

1. zakat - este o taxa anuala platita de companii sau indivizi în conformitate cu legea islamica stabilita prin Decretul Regal nr. 17/2/28/8634 din 1950. Rata zakat-ului este de 2.5% din suma totala a activelor.

2. Taxa pe venitul personal – nu se percepe pentru angajatii individuali, indiferent

daca sunt rezidenti sau nerezidenti. Nerezidentii care sunt angajati pe cont propriu precum doctorii, avocatii etc platesc taxa pe veniturile lor anuale la urmatoarele rate:

Primii 6000 SR Fara taxa

De la 6000 la 10000 SR 5%

De la 10000 la 20000 SR 10%

De la 20000 la 30000 SR 20%

Peste 30000 SR 30%                            

De obicei angajatorul acopera si aceste costuri.

3. Taxa pe venitul din afaceri – o companie, prin prevederile impozabile, inseamna o companie sau un parteneriat avand ca scop un castig financiar şi prin venit impozabil al companiei se inteleg:

* Profiturile companiei straine;

* Cota partenerului non-saudit în profitul net al companiei de tip parteneriat.

Toate cheltuielile şi costurile legate de afacere, inclusiv amortizarile şi pierderile, sunt deductibile la calculul profitului net. Orice metoda de calcul a amortizarii poate fi utilizata de companie, dar trebuie sa fie aplicata în fiecare an. Capitalurile castigate sunt incluse în profiturile companiei. Urmatoarele rate sunt în prezent în vigoare:

Primii 100000 SR 25%

De la 100001 la 500000 SR 35%

De la 500001 la 1000000 SR 40%

Peste 1000000 45%

Taxele pe venit sunt impuse diferit pentru companiile ce lucreaza în sectorul productiei de petrol şi hidrocarburilor în Regat.

Tuturor companiilor li se cere sa inainteze o declaratie financiara şi sa plateasca taxa nu mai tarziu de a 15-a zi a celei de a treia luni din anul fiscal saudit urmator care incepe la 31 decembrie.

Companiile infiintate prin reglementarile investitiilor de capital straine cu participare saudita (nu mai putin de 25%) sunt scutite pana la 10 ani de la plata taxelor pe venit.

Actul privitor la noua taxa asupra veniturilor pentru companiile şi individualitatile din CCG

In sesiunea din 12/1/2004, Cabinetul a adoptat o noua lege privitoare la taxarea veniturilor pentru companiile şi individualitatile non-saudite şi din CCG care deruleaza operatiuni economice în Regat.

Principalele reglementari referitoare la aceasta lege sunt dupa cum urmeaza:

In primul rand: obiectul il constituie companiile şi persoane individuale:

-Cota partenerului non-saudit dintr-o asociere de capital cu majoritate saudita;

-Cetateanul non-saudit care ruleaza afacerile în Regat;

-Non-rezidentul care ruleaza afaceri în Regat printr-o facilitate permanenta;

-Non-rezidentul care obtine venituri printr-o sursa din Regat;

-persoana care ruleaza afaceri în domeniul gazului natural;

-persoana care ruleaza afaceri în domeniul petrolier şi al altor industrii din domeniul hidrocarburilor.

In al doilea rand: Activitatea vizata de aceasta lege se refera la toate formele de comert, activitati vocationale sau manufacturate, sau orice activitati similare care au ca scop obtinerea unui profit, incluzand proprietati mobiliare sau imobiliare.

In al treilea rand: Legea fixeaza rata de taxare astfel:

• 20% per unitate pentru:

Ziua Naţională

21.11.2019

Dragi compatrioţi, Cu prilejul celebrării Zilei Naţionale a României, Ambasada României în Arabia Saudită va organiza în seara zilei de duminică, 1 …

Regimul de călătorie aplicabil cetăţenilor terţi membri de familie ai cetăţenilor UE/SEE/CH

16.08.2019

Anexa MI nr. G5-2/6285/01.08.2019 1. RO: Regimul de călătorie aplicabil cetăţenilor terţi membri de familie ai cetăţenilor UE/SEE/CH Potrivit…

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

23.05.2019

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019 Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Dispoziții legale în privința…