Prima pagină

Date generale

Denumirea oficială: Regatul Arabiei Saudite

Denumire scurtă: Arabia Saudită

Denumirea locală: Al Mamlakah al Arabiyah as Saudiyah

Scurt istoric: Teritoriul Arabiei Saudite a fost slab populat de triburi de origine arabă, datorită climei excesiv de aride. Primele aşezări urbane datează din secolul al XII-lea î.H., ele fiind situate în provincia Hejaz, la Marea Roşie, în zona numită de romani "Arabia Felix". În interiorul ţării nu s-au aventurat decât triburile de păstori nomazi (beduini).

În secolul VI, oraşele Mecca şi Medina au devenit importante centre de tranzit pe rutele comerciale care legau Imperiul Bizantin de India şi China şi au cunoscut o perioadă de înflorire.

La începutul secolului al VII-lea, un negustor din Mecca, viitorul profet Mohamed, a pus bazele religiei islamice, inspirată din creştinism şi iudaism, care a fost împărtăşită de triburile arabe din zonă. Islamul a devenit religia oficială a Califatului arab creat prin cucerirea Orientului Mijlociu şi nordului Africii de urmaşii lui Mohamed.

Stabilirea capitalei Califatului arab la Damasc, iar mai târziu la Bagdad, a făcut să decadă rolul oraşelor din Hejaz, Mecca rămânând doar capitală spirituală a Califatului şi loc de pelerinaj pentru musulmani.

În secolul al XVI-lea, Peninsula Arabă a fost supusă Imperiului Otoman care şi-a menţinut dominaţia asupra zonei până la sfârşitul primului război mondial.

În secolul al XVIII-lea, în rândurile triburilor din centrul Peninsulei Arabe s-a răspândit o mişcare religioasă puritană care chema la respectarea valorilor autentice ale Islamului şi la restabilirea Califatului arab. Mişcarea a fost numită wahabism, după numele întemeietorului său, Abdel Wahab. Însufleţite de această doctrină, triburile arabe din provincia centrală Nejd, sub conducerea familiei Al-Saud, au reuşit să cucerească, în intervalul 1800-1818, Peninsula Arabă, sudul Irakului, Palestina şi o mare parte a Siriei. Ele au fost înfrânte, în cele din urmă, de armata egipteană condusă de viitorul khediv (vicerege) Ibrahim care a restaurat dominaţia Porţii Otomane asupra întregii Peninsule Arabe.

În anul 1901, Abdulaziz, un descendent al familiei Al-Saud (refugiată în Kuweit), a reuşit să reocupe Riadul şi să se proclame conducător al Nejdului. Ulterior, el a ocupat şi provincia răsăriteană Al-Hasa, a obţinut recunoaşterea Înaltei Porţi, iar în 1915 a semnat un acord care l-a pus sub protectorat britanic.

În timpul primului război mondial, Abdulaziz a preferat neutralitatea, în vreme ce Hussein, şeriful oraşului Mecca şi conducător al Hejazului, descendent al ramurii Haşemite a familiei profetului, a luptat împotriva turcilor, alături de englezi. Prin Acordul Sykes-Picot, teritoriile arabe aflate până în 1918 sub dominaţie otomană au intrat sub influenţa Franţei şi Angliei.

Graniţele Arabiei Saudite cu Yemenul au fost trasate în 1934, după un scurt război cu această ţară.

Localizare: Arabia Saudită este situată în partea de sud-vest a Asiei şi ocupă 4/5 din Peninsula Arabă. Vecinii: Iordania, Irak şi Kuweit la nord, Bahrein (de care este legată printr-un pod peste Golf, de 25 km), Qatar şi Emiratele Arabe Unite la est, Oman şi Yemen la sud.

Suprafaţa: 2.149.690 km².

Populaţia: 29.207.277.

Capitala: Riad (2 mil. locuitori).

Alte oraşe: Jeddah, Mecca, Medina, Taif, Dammam.

Moneda: rial saudit

Limba oficială: arabă

Religia: islamică. Peste 85% din populaţie este sunită. Populaţia şiită este aşezată în partea de est a ţării, îndeosebi în provincia Al-Hasa.

Forma de guvernământ: monarhie absolută. Regele este desemnat de un Consiliu de familie care îl alege şi pe prinţul moştenitor. Nu există Constituţie, deciziile majore fiind luate de suveran, în consultare cu membrii familiei regale şi sunt inspirate din Coran şi din legile nescrise ale triburilor saudite.

Şeful statului: regele SALMAN BIN ABDULAZIZ AL SAUD (începând cu 23 ianuarie 2015).

Regele numeşte un Consiliu de Miniştri în care suveranul deţine funcţia de preşedinte, iar prinţul moştenitor, Muqrin Bin Abdulaziz Al Saud (numit tot la 23 ianuarie 2005), este prim-viceprim ministru.

Nu există parlament şi nici partide politice. Printr-un decret regal a fost constituit în 1992 un Consiliu Consultativ, alcătuit din 120 de membri, numiţi de rege pe o perioadă de 4 ani.

Simboluri naţionale

Drapel: fond verde pe care este scrisă, în arabă, mărturisirea de credinţă cu litere albe.

Ziua naţională: 23 septembrie (aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite – 1932).

Link-uri utile:

Ministerul Afacerilor Externe: www.mofa.gov.sa

SAMIRAD website: www.saudinf.com 

DATARABIA: www.datarabia.com/welcome.do

Direcţia Orientul Mijlociu şi Africa

 

Ziua Naţională

21.11.2019

Dragi compatrioţi, Cu prilejul celebrării Zilei Naţionale a României, Ambasada României în Arabia Saudită va organiza în seara zilei de duminică, 1 …

Regimul de călătorie aplicabil cetăţenilor terţi membri de familie ai cetăţenilor UE/SEE/CH

16.08.2019

Anexa MI nr. G5-2/6285/01.08.2019 1. RO: Regimul de călătorie aplicabil cetăţenilor terţi membri de familie ai cetăţenilor UE/SEE/CH Potrivit…

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

23.05.2019

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019 Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Dispoziții legale în privința…