Regatul Arabiei Saudite

Condiţii de călătorie


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru cetăţenii români care călătoresc în Regatul Arabiei Saudite este necesară obţinerea unei vize de intrare. Durata de şedere permisă de viză este de 30 de zile. Nu este posibilă obţinerea vizelor la frontieră.

Oamenilor de afaceri şi cetăţenilor străini angajaţi pe bază de contract şi membrilor de familie, li se acordă vize de intrare - ieşire, cu multiple călătorii, valabile 6 luni.

Pentru obţinerea vizei, valabilitatea paşaportului trebuie să fie de minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul Regatului Arabiei Saudite.

Vizele se obţin numai de la ambasadele Arabiei Saudite din străinătate. În România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Regatului Arabiei Saudite din Bucureşti

Atenţie! Orice cerere de viză trebuie să fie garantată de un „sponsor”. Orice rezident străin depinde de un sponsor saudit şi trebuie să dispună de o carte de sejur (iqama).
Atenţie! Cetăţenii români care doresc să efectueze pelerinajul la Mecca, trebuie să respecte următoarele cerinţe medicale:

 • Raport medical care să certifice faptul că pelerinii nu prezintă boli cardiovasculare, boli renale, boli ale aparatului respirator, boli nervoase, diabet, boli cu deficienţă în imunitatea congenitală dobândită, boli metabolice, obezitate, sarcină (se solicită test de sarcină pentru femeile care doresc să efectueze pelerinajul Hajj).
 • Vaccin Meningococcal Meningitis – ACYW135 (vaccinarea se va face cu 10 zile înainte de călătorie); raportul medical va fi tradus în limba engleză sau arabă. Trebuie să fie specificată data la care a fost făcut vaccinul; acest document va fi prezentat la intrarea pe teritoriul Regatului Arabiei Saudite (original+copie).
 • Vaccinul împotriva gripei de sezon, raport medical tradus în limba engleză sau arabă; trebuie să fie specificată data la care a fost efectuat vaccinul; acest document va fi prezentat la intrarea pe teritoriul Regatului Arabiei Saudite; (original+copie).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Doriţi să lucraţi în Regatul Arabiei Saudite? 

Pentru cetăţenii români sosiţi în baza contractelor de muncă, după perioada de probă (de regulă trei luni) se eliberează permise de şedere temporară, valabile doi ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru o perioadă similară.

Atenţie! Paşapoartele temporare cu valabilitatea de 6 luni nu pot fi utilizate în scopul obţinerii unui contract de muncă în Regatul Arabiei Saudite, deoarece acest act juridic se încheie pe o durată de un an calendaristic,

Atenţie! Legislaţia saudită obligă angajatorul să păstreze paşaportul angajatului. Acesta din urmă nu poate părăsi teritoriul decât după obţinerea de către angajator a unei vize de ieşire.

Atenţie!Se aplică contravenţie pentru părăsirea locului de muncă de la un sponsor şi trecerea la un alt sponsor.


Ameninţări teroriste

Riscul unor atacuri teroriste în Arabia Saudită se menţine.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă la călătoriile în Arabia Saudită şi să evite locurile publice şi hotelurile care nu prezintă un sistem de protecţie adecvat. Principalul factor de risc este reprezentat de prezenţa extremiştilor islamici, membri ai organizaţiei teroriste Al Qaeda care continuă să acţioneze pe teritoriul regatului.

Recomandăm cetăţenilor români care decid să se deplaseze în Arabia Saudită, să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă, să manifeste atenţie şi prudenţă sporite pe toată durata vizitei, să respecte atenţionările şi instrucţiunile autorităţilor locale şi să păstreze legătura cu Ambasada României.
Pentru eventuale solicitări de asistenţă consulară, cea mai apropiată misiune diplomatică română este Ambasada României din Riad. Vă rugăm să aveţi în vedere posibilităţile limitate de intervenţie consulară ale Ambasadei în zonele îndepărtate de capitală.
Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile saudite şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate 

Arabia Saudită este o ţară relativ sigură sub aspect infracţional.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare sau furtului din maşini pot apărea în zonele aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale sau benzinării).

Recomandări: 

 • Evitati deplasarea pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care va aflati, locurile aglomerate, demonstraţiile, cartierele mărginaşe ale capitalei, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Pastrati în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneti în mod vizibil asupra sau în maşini. 
 • Folositi operatori turistici acreditaţi şi să nu va indepartati de grupul turistic.
 • Cetăţenii români care călătoresc în Arabia Saudită, sunt sfătuiţi să respecte obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifeste înţelegere faţă de acestea;
 • Femeile nu pot circula neînsoţite şi nu pot conduce autovehicule;
 • Fotografierea clădirilor guvernamentale, a facilităţilor militare şi a palatelor regale este interzisă. Deşi nu este interzisă prin lege, există încă o anumită sensibilitate în ceea ce fotografierea locurilor publice, îndeosebi în locurile unde sunt prezente femei şi copii.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei locale.
În cazul pierderii paşaportului românesc este obligatorie sesizarea celui mai apropiat birou local al poliţiei şi a Ambasadei României din Riad.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor saudite, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă locale:

 • 955 poliţie
 • 997 salvare
 • 998 pompieri
 • 999 circulaţie

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.


Sistemul medical  

Asigurarea medicală este obligatorie în Arabia Saudită.
Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în această ţară să încheie o asigurare medicală, de călătorie şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării, care să acopere şi cheltuielile de evacuare sau repatriere în caz de accident grav sau deces.


Condiţii privind traficul auto 

 • Circulaţia auto 

Sistemul de circulaţie auto este similar celui european.

În Arabia Saudită este interzisă intrarea oricărui tip de autovehicul cu volanul pe partea dreaptă.

Atenţie! Se recomandă o atenţie sporită pe durata conducerii autovehiculelor în Regat, în condiţiile existenţei unui nivel ridicat al numărului de accidente şi al pedepselor prevăzute de legea locală.
 

 • Starea drumurilor  

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este bună, existând autostrăzi şi drumuri naţionale moderne, cu patru benzi de circulaţie, foarte bine întreţinute. 

 • Limite de viteză
  • 120 Km/h pentru autostrăzi
  • 70 Km/h în localităţi
    
 • Parcarea

Parcarea se face în locurile special amenajate.

 • Permisul de conducere

Este obligatorie obţinerea permisului local de conducere. 

 • Centura de siguranţă

Este obligatorie folosirea centurii de siguranţă.


Utilizarea cărţilor de credit sau alte sisteme de plată 

Sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit şi transferuri bancare.


Reglementări vamale 

Sumele de peste 15 000 USD sau echivalentul în bijuterii, trebuie declarate la intrarea/ieşirea de pe teritoriul saudit.
Este interzis importul în Arabia Saudită de carne şi produse din carne de porc, droguri, alcool sub orice formă, materiale explozibile şi muniţie.
Atenţie! Conform legislaţiei locale, se aplică pedeapsa capitală pentru introducerea sau traficul de droguri. Traficul cu băuturi alcoolice se pedepseşte cu închisoarea.

 

Ziua Naţională

21.11.2019

Dragi compatrioţi, Cu prilejul celebrării Zilei Naţionale a României, Ambasada României în Arabia Saudită va organiza în seara zilei de duminică, 1 …

Regimul de călătorie aplicabil cetăţenilor terţi membri de familie ai cetăţenilor UE/SEE/CH

16.08.2019

Anexa MI nr. G5-2/6285/01.08.2019 1. RO: Regimul de călătorie aplicabil cetăţenilor terţi membri de familie ai cetăţenilor UE/SEE/CH Potrivit…

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

23.05.2019

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019 Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European (PE). Dispoziții legale în privința…